19 åriga Marianne Mikhail, tilldelas Zontas ”Young Women in public affairs awards”

19 åriga Södertälje studenten från Täljegymnasiet, Marianne Mikhail, tilldelas Zontas ”Young Women in public affairs awards”

– Jag hade aldrig hört talas om Zontas när jag blev kontaktad av Inger Muto, som sitter i kommittén i Södertälje, säger Marianne Mikhail.

Zonta International är en ledande global organisation av personer från olika yrkesgrupper som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete.

– Priset och stipendiet jag tilldelades kom som en chock, väldigt oväntat, men samtidigt otroligt glädjande att uppmärksammas för det man gör. Jag gör enbart det jag tycker om till vardags och det är att göra insatser som kan ändra liv, berättar hon för Telgenytt

Organisatioen Zontas grundades i New York 1919 som är en del av FN och har 26 000 medlemmar i mer än 1100 klubbar i 62 länder. Zonta ger finansiellt stöd till flera projekt för jämställdhet och mänskliga rättigheter, ofta i samarbete med olika FN-organ. Projekten inriktar sig bland annat på att främja kvinnors hälsa, utbildning och ekonomi och att avskaffa könsbaserat våld, barnäktenskap och människohandel.

Marianne Mikhail och Zontas Inger Muto

Priset tilldelas för att uppmuntra och stödja unga kvinnor som engagerar sig i något offentligt projekt eller i en frivilligorganisation. För att uppmuntra unga kvinnor att delta i offentlig verksamhet och ideella organisationer samt för att uppnå hållbara förändringar som gynnar hela mänskligheten.

– Jag har blivit tillsagd att ge upp i vissa ärenden jag varit delaktig i, att jobba med barn inte tar mig någon vart och att volontära enbart ger huvudvärk. Men jag är tacksam att jag tog vara på de chanser som jag fick och att jag enbart följde min magkänsla, berättar Marianne Mikhail för Telgenytt.