Ejdern, världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg

Ejdern stapelavlöptes 14 maj 1880 och är ett av världens äldsta bevarade ångfartyg. Södertälje Ångslups AB köpte henne för trafik på Mälaren och Saltsjön som Mörkö-Trosa eller Havsbadet. Då ångslupsbolaget ansåg att lönsamheten var för ringa på 20-talet, så köpte fartygets kapten, maskinist och styrman Ejdern och fortsatte i ett trettiotal år. 

Men 1957 så var det för litet trafikunderlag och staden köpte fartyget och lade upp henne i viken Maren som konditori och våffelbruk. Det fungerade en tid, men Ejderns skick och den nya centrala bron ändrade situationen. 

I mitten på 60-talet var Ejdern vingbruten och svårt vandaliserad och lades hon i uthamnen med beslut om att sänkas i Landsortsdjupet. Samma dag 1964 som hon skulle bogseras dit ringde Gert Ekström upp hamnkontoret ovetande om beslutet och efter ett snabbt övervägande och en stunds övertalning lämnades hon som gåva av Hamnförvaltningen.

Den nya hemorten blev Stockholm. Där renoverades Ejdern i ca 2 år av två varm som  utförde skrovarbetet. Styrhytt och aktersalong har rekonstruerats, däckshus och styrinrättning har reparerats och allt har målats om. Ejdern är nu återställd i det skick hon hade omkring 1900 i alla avseenden. 

Tack vare föreningens oerhört engagerade arbete har Ejdern sedan 1976 trafikerat Södertäljes farvatten varje sommar och från och med säsongen 1984 är Ejdern åter koleldad.

1967 utnyttjades ståtliga Ejdern i TV filmen “Hemsöborna”.

Hemsöborna
Hemsöborna på SVT Play

Ejdern har vid flera tillfället riskerats att skrotas, 2015 riskerade ångbåten återigen att försvinna.

– Det är trögt. Det stora problemet är att ångmaskinisten är ett utdöende släkte, sa sjökaptenen Lars Forsberg då.

Maskinisterna måste ha stor kunskap om ångteknik och alla ombord arbetar ideellt. Man får inte någon lön här, och intresset för ungdomar i dag att jobba ideellt tror jag är väldigt lågt, berättade han.

Men Ejdern överlevde krisen men 2020 var det dags igen när Corona slog till och begränsade fartyget. Iår hoppas besättningen på att lättnaderna släpps lite så att fartyget kan få ånga på.

– Som det ser ut nu startar vi trafiken i juni och släpper biljetter sista veckan i maj. Vi kommer ta med oss 40 passagerare på varje tur. Planen är också att ha caféterian samt souvenirförsäljningen igång. Där hjälps vi åt och ser till att max åtta personer befinner sig där samtidigt, meddelas det på sidan.

En tanke om “Ejdern, världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg

  1. Pingback: Fartfylld sommar med Södertälje kommun ”Något för alla åldrar” – TelgeNytt

Comments are closed.