Företag i fokus:

Vaccinationsbuss på plats i Geneta, politiker tar sitt första vaccin dos

I helgen den 29 och 30 maj kan de som inte fått första dosen vaccin och som bor i Geneta och Hovsjö vaccinera sig i sitt område. Region Stockholm vaccinerar på plats i buss med flerspråkig personal. Från och med måndag står bussen växelvis i Geneta och Hovsjö.

Vaccinationen i bussarna riktar sig främst till personer som saknar möjlighet att boka tid digitalt eller via telefonbokningstjänsten. Den är alltså främst till för att skapa en bra tillgänglighet för de boende i området som inte har fått den första dosen vaccin. Vaccinationen sker utan förbokning och alla som är 45 år och äldre är välkomna.

Idag besökte Telgenytt stadsdelen Geneta. På plats fanns ett flertal med Södertäljebor för att ta sin första dos av vaccinet.

Telgenytt har fått ett par intervjuer med bland annat politiker och chefer.

På plats fanns Irene Svenonius som är regionstyrelsens ordförande i Stockholms län. Vi ställde ett par frågor om vad som sker idag.

Berätta vad ni gör här idag?

-Vi är här för första gången för att inviga vaccinationsbussen och vaccinationsbussen kommer att finnas i Södertälje sju dagar i veckan. Den kommer bland annat finnas i Geneta och i Hovsjö, för att göra det enkelt för boende att vaccinera sig. Vi vet även att vi behöver få upp vaccinationsgraden i Södertälje, nu gör vi det ännu enklare utav tre vaccincentraler. Därför kan man komma hit utan att för boka en tid.

Vilka åldersgrupper kan ta vaccinet?

-Just nu vaccinerar vi från åldrarna 45 år och uppåt. Förhoppningsvis nästa vecka minskas åldersgruppen till 40 år, säger Irene Svenonius.

Vi har även pratat med Désirée Pethrus som är vårdutvecklingsregionråd.

Vad tycker du om vaccinationsbussen?

– Jag tycker det är viktigt, det är extra enkelt för det är tillgängligt och det ör väldigt viktigt att vi får tillgänglighet för de som tycker att det har varit svårt att boka via bank id i fas fyra. 65 och uppåt har husläkarmottagningen haft ansvar för den, där behöver man inte ha bank id.

Både Irene Svenonius och Désirée Pethrus har tagit dos 1.

Intervju med Johan Kyllerman, Försäljning och partnerskap, Mobila Doktorn och Emma Selfvén, VD, Mobila Doktorn.

Hur känns det att vara i Geneta som är en av de drabbade områderna?

-Det känns fantastisk och det har varit sen start jätte mycket folk och det är vi tacksamma för, säger Emma Selfvén.

Hur många Södertäljebor har vaccinerat sig?

Sammanlagt har vi haft 150 bor som har vaccinerat sig, Johan Kyllerman.

Enligt media är Geneta en av de kriminellaste orterna, är det inte läskigt för dig som inte bor i Södertälje att vara här?

-Om man läser i media får man en annan bild, men att vara bland de och se hur det är, är det helt fantastiskt. Alla är tacksamma att vi är här och alla är så trevliga säger Johan Kyllerman.

Intervju med Metin Hawsho, Gruppledare, Liberalerna.

Varför är det viktigt att ta vaccinet här idag?

– Jag tycker det är bra initiativ av Region Stockholm att man kompletterar och satsar i de här utsatta områdena, för att få fler att vaccinera sig.

Du som är gruppledare för Liberalerna, vad gör du här idag?

– Jag tycker att det är viktigt att komma hit idag för att visa och informera så att folk vet att detta finns, så man kan sprida det på alla möjliga sätt, säger Metin Hawsho.

Ni är ju två gruppledare här, både Kristdemokraterna och ni Liberalerna, varför är inte de andra med?

– Svårt att svara men jag tycker personligt att vi är med och visar vårat stöd, säger Metin Hawsho.

Efter intervjun stod Metin i kön för att ta sin första dos av vaccinet, vi ställde ett par frågor om hur det känndes.

Nu har du tagit första dosen, hur känns det?

– Det känns faktiskt helt okej hittills, äntligen.

Hur känns det efter morgondagens biverkningar?

– Ja, de säger ju att det kan kännas lite ömt och att man kan bli lite yr, man får nog köpa läget, säger Metin Hawsho.

Intervju med David Winerdal, Kommunalråd, Kristdemokraterna.

Du har precis tagit vaccinet, hur känns det?

– Det känns lite högtidligt, det har varit en global pandemi alla har väntat på att få vaccin och nu har jag fått min första dos och det känns väldigt bra.

Hur känns det efter alla rykten om vacciner?

– Det har varit rykten men det är väldigt viktigt att alla tar vaccin. Det är bättre att ta vaccinet för att hejda viruset oavsett vad folk tror vad man kan få för konsekvenser, säger David Winerdal.

Information om första dosen

Vad gäller om jag redan har fått första dosen vaccin?
Har du fått din första dos på annan plats (och bokat via Alltid Öppet) rekommenderas att boka din andra dos på samma sätt som första dosen.

Kan man få information på andra språk än svenska? 
De hälsoinformatörer som arbetar vid informationshubbarna kommer kunna stödja språkmässigt också vid vaccinationsbussen.

Vilka tider och platser gäller lördagar och söndagar?

  • lördag i Geneta, Prosten Linders väg 1-2 vid idrottsanläggningen
  • söndag i Hovsjö, vid Hovsjö Hub, Gröndalsvägen 1
  • tid på båda platserna lördag och söndag: kl. 10–15.

Vilka tider gäller på vardagar?

  • måndag–onsdag: Geneta, Prosten Linders väg 1-2 vid idrottsanläggningen
  • torsdag–fredag: Hovsjö, vid Hovsjö Hub, Gröndalsvägen 1
  • tid på båda platserna vardagar: kl. 10–17.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 maj 2021 00:00

Ishockeystjärna från Södertälje dömd för bidragsbrott

SSK

Arkivbild

En välkänd ishockeyspelare, med en imponerande karriär från Södertälje SK till internationella arenor inklusive NHL och SHL, har dömts för bidragsbrott.

Under mars månad ställdes en SSK-fostrad stjärna, känd både nationellt och internationellt för sina bedrifter med Södertälje SK, inför rätta för misstankar om bidragsbrott.

Enligt domen har han lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan vilket resulterade i en utbetalning av nästan 67 000 kronor för mycket i föräldrapenning under perioden 2020-2021. Pengarna erhölls trots att han arbetade samtidigt som han fick föräldrapenning för vård av sjukt barn.

Straffet för brottet blev en villkorlig dom samt 60 dagsböter på totalt 30 000 kronor. Brottsligheten, som i tingsrätten klassificerades som 11 fall av bidragsbrott och 3 fall av ringa bidragsbrott, begicks under tiden då spelaren aktivt deltog i en SHL-klubb. Trots anklagelserna har mannen förnekat uppsåt och hävdat att han trodde att han hade rätt till föräldrapenning då han inte var sysselsatt på annat håll.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 17:41
Senast uppdaterad: 26 april 2024 17:41

Pappan begärd häktad för dubbelmord i Lina Hage

Polis

Foto: Shamash Oyal

Efter att två barn under tio år hittats döda i sitt hem greps båda föräldrarna, misstänkta för mord. Modern släpptes dock fri från misstankar medan åklagaren begär att fadern häktas.

(Annonslänk)

Det var på tisdagskvällen som den tragiska händelsen inträffade där två minderåriga barn hittades döda i en bostad. Enligt Aftonbladet hittades barnen döda i en säng.

På plats kunde polisen gripa två misstänkta personer, barnens föräldrar. Mamman person som tidigare varit anhålle släpptes på frifot under torsdagen och är inte längre misstänkt för brott.

– En av de anhållna är släppt för att personen inte längre är misstänkt för brott. Brottsutredningen fortgår med full kraft, med förhör, kompletterande brottsplatsundersökningar och andra tekniska undersökningar, sade åklagare Ulrika Rosén

Dock hölls pappan kvar i polisens förvar.
Under fredagen meddelade åklagaren att mannen, enligt uppgifter i 35-årsåldern, begärs häktad för dubbelmord på två barn i Lina Hage.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 12:08
Senast uppdaterad: 26 april 2024 16:41

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors