Systembolaget vill öppna nytt i Södertälje.

Södertälje får tillskott med ett tredje Systembolaget. För närvarande har Systembolaget två butiker i Södertälje, en i Lunagallerian och den andra vid Vasa-handelsplats i Geneta.

Det har länge klagats på att systembolaget inte etablerat butik på andra sidan stan. Flera som Telgenytt varit i kontakt med har länge trott att det är Södertälje kommuns ansvar att etablera nya enheter. Den uppgiften avfärdas av Systembolaget; – Det är Systembolaget som beslutar om nya butiker.

Att systembolaget enbart funnits inne i City och vid Geneta har medfört onödiga bilresor som leder till mer utsläpp för den redan hårt drabbade staden som fått kritik för den dåliga luften. Trafikproblemet vid Mälarbron, Birkakorset och Turingekorset har tidigare fått en sådan tung kritik av att partikelhalterna är så höga att bygget av ca 4000 bostäder hotas att stoppas.

2016 beslutade Södertälje kommun att bygga ca 20 000 nya bostäder. Det målet ser ut att bli svårt att klara av – om inte Södertälje löser trafikproblemet. En snabb åtgärd för att minimera trafiken är att öppna ett tredje systembolag.

Telgenytt har varit i kontakt med Systembolagets pressansvarige Therese Elmgren som nu bekräftar det många Södertälje invånare väntat på.

– Vi har beslut om ytterligare en butik i Södertälje och söker nu läge/lokal för denna, berättar Emlgren för Telgenytt.

Ett tredje Systembolag för Södertälje innebär bland annat mindre trängsel, mindre risk för smittspridning och mindre utsläpp av giftiga partiklar från onödiga bilresor.

Artikeln uppdateras löpande.