Efter gårdagens polisinsats – en av de misstänkta släppta

Arkivbild

De gripna är tre mäklare verksamma i Södertälje, varav en kvinna som är gift med ena mäklaren, en revisor samt en 40-årig företagare som agerat mycket nära med en av mäklarna.

Under tisdagskvällen släpptes en av de misstänkta. Det ska handla om frun till den ena mäklaren som blivit frisläppt. Hon är dock fortfarande misstänkt.

Fler kan komma att bli gripna enligt flera uppgifter.

Har engagemang i tio företag, åtta aktiebolag och två bostadsrättsföreningar.
Flera är fastighetsbolag tillsammans med sin make – den 40-årige tidigare mäklaren och företagaren ovan. Bor i Södertälje

Står bakom flera bolag

Enligt uppgifter till Telgenytt kan vi konstatera att flera av dem även står bakom andra bolag.

Just nu förhörs de gripna, alla misstänka för bland annat grov näringspenningtvätt.

– Vi tittar på alla transaktioner under gärningsperioden 2019 fram till i år. Det innebär att fler kan komma att tas in under utredningens gång. Alla som har haft samröre med dessa personer kommer vi att titta närmare på, vi kommer inte lämna någon orörd, säger åklagare Fredrik Sandberg som leder förundersökningen.

– Antalet kommer förmodligen att förändras över tid, men nu har vi gjort insatsen mot de här sex personerna som vi uppfattar som själva kärnan, fortsätter han.

LT skriver:

“Men rent generellt, vilka typiska roller spelar mäklare och exempelvis banktjänstemän i den här typen av näringspenningtvättsfall?

– De sitter på en förmåga som de kriminella vill utnyttja, de har kunskaper och kan möjliggöra. Det blir tacksamt för kriminella att knyta dem till sig. Som mäklare kan det handla om att snedvrida affärer så de inte går rätt till, sälja till lägre pris exempelvis. Banktjänstemän kan bevilja lån.

Även beloppen kan komma att växa under utredningens gång. Just nu tittar man särskilt på pengaflöden mellan de inblandades konton som uppgår till cirka hundra miljoner kronor.”