Stort polispådrag i Södertälje – Mäklare, banktjänsteman och ledare gripna

Rapporteringen om kriminella klaner i Sverige uppmärksammades stort i höstas.

Polisen hävdade att nätverken använder sig av så kallade ”möjliggörare” för att stärka sina maktpositioner, och infiltrera olika myndigheter eller kommuner för att till exempel få ansökningar godkända.

Enligt polisens hemliga rapport, som Aftonbladet i september kunde avslöja, är Södertäljenätverket det familjenätverk som mest framgångsrikt lyckats knyta till sig infiltratörer. Personer som bland annat satt på strategiskt viktiga positioner inom Södertäljenätverket kunde ordna så att släktingar fick bidrag, samt att nätverket kunnat få in bidrag, enligt rapporten.

Nu har Aftonbladet avslöjat att polisen för första gången efter den hemliga kartläggningen lyckats spränga en klanhärva på en omfattande nivå.

I vintras ska polisen ha börjat nystat upp hur en högt uppsatt person i Södertäljenätverket enligt misstankarna ska ha styrt den kriminella verksamheten, uppger källor för Aftonbladet.

Ledaren är en man i 40-årsåldern som enligt polisens underrättelseuppgifter tros ha tillgångar på närmare en halv miljard kronor, även utomlands. Han ska vara på polisens ”topp fem-lista” över de mest prioriterade personer i en nationell insats för att bryta sönder organiserad och grov brottslighet i Sverige.

Enligt offentliga uppgifter hos Skatteverket ska han dessutom ha tjänat över 700 000 kronor de senaste tre åren.

En tidigare utredning gjord av polisens hemliga underrättelseverksamhet ska ha kommit fram till att mannen har den största kriminella kapaciteten i landet, enligt Aftonbladets uppgifter.

I härvan som polisen nu lyckats spåra upp misstänks han ha använt sig av flera inflytelserika så kallade möjliggörare. Två personer ska enligt Aftonbladets källor ha haft en särskilt betydande roll:

  • Den första är en man i 40-årsåldern som i många år jobbat som mäklare, och även varit chef för ett mäklarkontor. Fram till för några månader sedan är han inte längre en registrerad mäklare, enligt fastighetsmäklarregistret.
  • Den andra är en kvinna i 45-årsåldern. Hon ska sedan ungefär tio år tillbaka ha varit anställd på en av Sveriges största banker. De senaste månaderna har hon enligt egna uppgifter, på sidan om arbetet på banken, jobbat på ett privat konsultföretag.

”Manipulerat affärer och beviljat lån”

Polisens spaningsarbete och kartläggning visar enligt Aftonbladets uppgifter hur mäklaren och banktjänstemannen samarbetat tillsammans med klantoppen för att få igenom bland annat fastighetsaffärer.

Utredarna ska i detalj ha lyckats få fram hur upplägget och tillvägagångssättet sett ut. Genom den inre spaningen ska man ha sett hur de bland annat använt sig av bulvaner och manipulerat affärerna.

Den kvinnliga bankanställdas roll ska, enligt polisens misstankar, ha varit att bevilja lån som banken annars skulle ha nekat. Utredningen ska också visa att kvinnan fått pengar ”under bordet” från Södertäljeledaren och mäklaren, något som tros ha varit en ersättning för att godkänna lånen.

Tillsammans misstänks de ha hanterat belopp i mångmiljonklassen och ett stort antal bostäder.

Bevisningen mot trion beskrivs av Aftonbladets källor som god. Man ska även ha säkrat chattkonversationer som bevisar hur de olika parterna agerat och gått till väga.

En tanke om “Stort polispådrag i Södertälje – Mäklare, banktjänsteman och ledare gripna

  1. Pingback: Efter gårdagens polisinsats- en av de misstänkta släppta – TelgeNytt

Comments are closed.