Nytt golv i Södertälje konsthall visar konstens möjligheter

Södertälje konsthalls gamla parkett har ersatts av ett nytt golv som också är ett stort konstverk. Vi inviger golvet genom att öppna konsthallen och samtidigt visa en dans- och teaterföreställning på film.

Det är konstnärsduon Birger Lipinski och Laercio Redondo som gestaltat det nya golvet. De har hämtat inspiration från den mångtusenåriga traditionen av korgflätning bland ursprungsbefolkningar på de amerikanska kontinenterna. Att fläta korgar har genom historien ersatt skrivandet och förstärkt det talade ordet i många av dessa kulturer. Utöver den dekorativa funktionen har flätningen fyllt ceremoniella och praktiska behov. Mönstren har också burit fram kunskap, myter och visioner mellan generationer.

– Att ersätta ett traditionellt utställningsgolv med ett konstverk, är ett sätt att bryta upp normer och ifrågasätta föreställningar om hur ett rum ska vara och vem som får vara i det rummet. Redondo och Lipinski speglar dessa ifrågasättanden i sina konstnärskap, säger Joanna Sandell, chef för Södertälje konsthall.

Genom att förhandla och lyssna kan olika grupper existera tillsammans

Inspiration till golvet kommer också från den karibiska filosofen och poeten Édouard Glissant. Han ställer opaciteten – det ogenomskinliga – i kontrast till den västerländska strävan att kommunicera transparent och fullständigt med fokus på det rationella. Det enda sättet som olikheter kan samexistera, menar Édouard Glissant, är i förhandling, genom att båda sidor anstränger sig för att lyssna och översätta.