Företag i fokus:

Nya lättnader av restriktionerna skjuts fram till 1 juni


Statsminister Stefan Löfven meddelar att lättnader av restriktionerna skjuts framåt.

Men från och med 1 juni kommer regeringen och Folkhälsomyndigheten införa en rad förändringar:
Bland annat höjs deltagartaket på en rad evenemang, krogar och restauranger får vara öppet till 22.30 och nöjesparker får öppna.

Samtidigt bedömer Folkhälsomyndigheten att i ”stort kan återgå till ett normalläge i september 2021.”.

Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Under hösten har den skenande smittspridningen klingat av och trycket på vården har minskat så pass att restriktionerna och åtgärderna helt kan avlägsnas, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning. 

– Den framtida utvecklingen av pandemin i Sverige är beroende av att vaccinationsarbetet fortsätter som planerat och att vi når en hög vaccinationstäckning i befolkningen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i pressmeddelandet. 

Beskedet kommer med brasklappen att bedömningen kan komma att ändras beroende på hur smittspridningen ser ut i grupper som inte har vaccinerats om om nya virusmutationer dyker upp. 

Den 1 juni sker lättnader

Sedan i november har allmänna sammankomster endast fått ha åtta deltagare. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har tidigare berättat att målet var att utöka deltagarantalet den 17 maj – om smittläget tillät det. Nu meddelar statsministern att datumet skjuts framåt till den 1 juni.

– Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå, så är smittspridningen kvar på en alldeles för hög nivå, säger Stefan Löfven och fortsätter: 

– Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att vi inte är där i dag. Om vi forsätter kommer vi vara där i närtid. Därför har regeringen fattat beslut att de justerade reglerna för sammankomster ska träda i kraft den 1 juni.

DE NYA REGLERNA 

Den 1 juni ska nya deltagarregler träda i kraft, så att nuvarande deltagartak för om maximalt åtta personer höjs. 


 För inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser består taket om åtta personer. Med anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare. 


 För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. 


 För tävlingsarrangemang så som motionslopp höjs taket till 150 idrottsutövare. 


Kollo och lägerverksamhet för barn ska åter kunna arrangeras. 


Restauranger får hålla öppet till 22.30 med alkoholservering till 22, i stället för nuvarande stängningstid klockan 20.30. 


Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 12 maj 2021 00:00

TV/BILDEXTRA: Här grips misstänkta pistolmannen

EA182DAB-4A05-4FD6-A297-E56DADEA9207

Foto: Läsabild

Polisen avlossade varningsskott efter misstänkt pistolman i Ronna• Två personer har gripits.

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Se film från platsen via Snapchat (läsarvideo)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 23:06
Senast uppdaterad: 26 april 2024 23:06

JUST NU: Polis avlossar varningsskott vid gripande

Polis

Arkivbild

Flera polispatruller och ambulanser har kallats till en adress i Södertälje efter att en inringare larmat om flera personer med vapenliknande föremål utanför en bostad.

På fredagskvällen rapporterades en stor polisinsats vid Ronna. Larmet inkommande strax efter 20:00 efter att personer uppmärksammats med vapenlikande föremål.

(Annonslänk)

Vid polisens ankomst uppstod en situation som resulterade i att ett varningsskott avfyrades av en polis, enligt uppgifter till Telgenytt.

– Vi fick samtal om att några rörde sig i området och ska burit på ett vapenliknande föremål. När första polispatrullen kommer till platsen ska man ha avlossats ett varningsskott, säger polisens presstalesperson till Telgenytt. 

Enligt rapporter till Telgenytt befinner sig uppemot en 10 polisbilar på platsen.

Området är nu avspärrat för teknisk undersökning och en förundersökning gällande grovt vapenbrott har inletts. Ingen ska ha kommit till skada i samband med det avlossande skottet. Enligt uppgifter till Telgenytt är två män gripna och en förundersökning gällande grovt vapenbrott är inledd.

Texten uppdateras: 

Två personer är gripna misstänkta för grovt brott mot vapenlagen och grovt vapenbrott, skriver polisen på deras hemsida.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 21:10
Senast uppdaterad: 26 april 2024 22:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors