Företag i fokus:

Relationsvåldscenter och polisen ska få våldsutövare att söka hjälp

Kommunens relationsvåldscenter gör tillsammans med polisen en satsning för att få personer som utövar våld att söka hjälp. Insatsen pågår i två veckor.

– Polisen ska i samband med förhör med misstänkta våldsutövare informera om relationsvåldscenters verksamhet och möjligheten att få stöd eller behandling. De ska även försöka motivera den misstänkta personen att ta emot hjälpen, berättar Marie Kasselskog, resultatenhetschef på relationsvåldscenter.

Samarbetet inleddes runt påsk när polisens brott i nära relation-grupp tog kontakt och föreslog satsningen.

Varför är det viktigt att relationsvåldscenter är med här? 

– Vi behöver arbeta med utövarna för att få stopp på det våld som sker i nära relationer, säger Marie Kasselskog.

På relationsvåldscenter finns alltså stöd och hjälp både till människor som utsätts och till människor som utsätter andra för våld. Dessutom stöttar relationsvåldscenter barn som bevittnat våld inom familjen.

Motiverande och behandlande samtal

Våldsutövarna erbjuds motiverande och behandlande samtal, både enskilt och i grupp. Målgruppen är personer som utövar eller har utövat våld mot en partner eller tidigare partner, och vill ha hjälp att ändra sitt beteende. Relationsvåldscenter arbetar med etablerade metoder och behandlingsupplägg som används i stora delar av landet. Och två behandlare deltar sedan över ett år tillbaka i Kriminalvårdens pilot av nytt behandlingsupplägg som prövas också inom öppenvård. 

– Vi har genomgående ett motiverande förhållningssätt, som syftar till att klienten själv ska upptäcka och uttala fördelar med förändring, säger Pernilla Gullerström, behandlare på relationsvåldscenter.

Hon säger att de flesta hon och kollegorna möter inte vill vara våldsamma. Hon fortsätter:

– En viktig del i bearbetningen är att åskådliggöra processen som leder fram till att personen bryter mot sina egna normer – och slår sin partner. Vi analyserar situationen före, under och efter våldshändelsen som ett sätt att se sin egen del i problemet. Det är utgångspunkten för att hitta nya alternativa sätt att hantera svåra situationer.

Stöd har funnits i över tio år

Stödet till personer som utövar våld blir allt vanligare i Sverige men är mer etablerat i större kommuner. Stödet till våldsutövare har funnits ovanligt länge i Södertälje, i över tio år, och är relativt känt. Andra aktörer vet vart de ska hänvisa klienter om de kommer i kontakt med våld i nära relationer.

– Vi har också mött personer som blivit tipsade av bekanta, som tidigare varit klienter, att söka sig till oss. Det är ett fint kvitto att få som behandlare, säger Pernilla Gullerström.

Fakta relationsvåldscenter:

Under 2020 vände sig 50-60 gärningspersoner till RVC, huvudsakligen män men även kvinnor.

Typer av våld som relationsvåldscenter jobbar mot:

  • fysiskt
  • psykiskt
  • sexuellt
  • materiellt
  • latent
  • ekonomiskt
  • försummelse

Hit kan du vända dig vid våld i nära relationer.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 maj 2021 00:00

Riksbanken sänker styrräntan – första gången på åtta år

Monopol Riksbank Bank styrränta PEXEL

Foto: Pexels

Efter flera år av räntehöjningar meddelar Riksbanken en sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, vilket markerar den första sänkningen sedan åtta år tillbaka.

Detta steg signalerar starten på en möjlig serie av räntesänkningar, med ytterligare två förväntade under andra halvåret, förutsatt att inflationsutsikterna förblir stabila.

Den aktuella räntesänkningen kommer i en tid då inflationen, exklusive energipriser, visat på en nedgång till 2,9 procent i mars, vilket är under Riksbankens tidigare prognos. Denna trend och avtagande utbudsstörningar har gjort det möjligt för Riksbanken att överväga ytterligare lättnader i penningpolitiken, trots en fortsatt osäker global ekonomisk miljö som påverkas av den starka amerikanska ekonomin och geopolitisk osäkerhet.

Riksbanken understryker dock att framtida penningpolitiska beslut kommer att präglas av försiktighet med tanke på de potentiella riskerna för ökad inflation, kopplade till externa ekonomiska faktorer och kronans växelkurs. Protokollet från det penningpolitiska mötet där räntebeslutet fattades kommer att offentliggöras den 15 maj, samma dag som räntan justeras.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 12:37
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 12:37

Ny förbindelse mellan Gdynia och Södertälje

Södertälje hamn Foto: Telge Energi.

Foto: Telge

Företaget Lakeway Link startade en banbrytande RoRo-tjänst som förenklar transport mellan Polen och Sverige

Den 21 maj tar svensk sjöfart ett stort steg framåt när Lakeway Link inviger sin nya RoRo-förbindelse mellan Gdynia i Polen och Södertälje i Sverige. Med tre avgångar per vecka i vardera riktningen, markerar denna tjänst en viktig utveckling för effektiva och miljövänliga godstransporter över Östersjön.

– Nu tar vi första steget i vår introduktion av en ny, innovativ lösning för sjötransporter direkt till centrala Sverige och Mälarenregionen, säger Fredrik Hermansson, vd för Lakeway Link i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Lakeway Link är ensamma om att erbjuda en schemalagd RoRo-trafik för tunga och omfångsrika laster mellan dessa två destinationer. Förbindelsen är tänkt att lätta på de överbelastade väg- och järnvägsnäten i Europa och bidra till minskad trafikstockning och miljöpåverkan. Noterbart är att transporten genomförs utan att lastbilschaufförerna behöver vara med ombord.

– Det är ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till traditionella vägtransporter med jämförelsevis låg miljöpåverkan. Eftersom lastbilsförarna inte behöver följa med ombord utan kan lämna sina trailers vid kaj, frigör vi också kapacitet för åkerierna, som ofta har brist på förare, säger Fredrik Hermansson.

För denna nya linje används M/S Lakeway Express, ett RoRo-fartyg(roll on roll off) under svensk flagg med hemmahamn i Västerås, där även Lakeway Links huvudkontor ligger. Fartyget, som kan lasta 1625 körfältsmeter motsvarande ungefär 108 trailers, är också anpassat för speciella projektlast och andra tunga transporter. Resan mellan OT Port Gdynia och Södertälje tar ungefär 22 timmar, och det finns planer på att utöka trafiken till Västerås via Mälaren efter 2026, i samband med ombyggnationen av Södertälje sluss.

Denna nya tjänst förbättrar inte bara transportmöjligheterna till och från Mälarregionen, utan underlättar även transporter till ytterligare destinationer i Sverige och Norge. Gdynia fungerar samtidigt som en vital knutpunkt för både europeisk och interkontinental sjötrafik, vilket stärker dess roll som en central omlastningshamn.

Lakeway Link inviger sin nya RoRo-förbindelse mellan Gdynia i Polen och Södertälje den 21 maj.
Pressbild, Lakeway Link

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 00:02

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors