Ingen valborgsfiranden eller majdemonstrationer i år

Det blir nej till valborgsfiranden och första majdemonstrationer även i år. I alla fall om de kommer ha fler än åtta deltagare. Det berättar länsstyrelsen som gått ut med ett pressmeddelande för att påminna om de covidrestriktioner som gäller.

– Regeln om max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gör att de traditionella valborgsmässofirandena är inställda i år. Samma regler gäller första maj-firanden, en demonstration får endast genomföras om deltagarantalet begränsas till åtta. Det gäller oavsett om sammankomsten eller tillställningen kräver tillstånd från polisen eller inte, säger Helena Remnerud, enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, i pressmeddelandet.

Enligt länsstyrelsen räknas både offentliga valborgsmässofiranden och första majtåg som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar och faller därmed under pandemilagen. Det gör att länsstyrelsen kan bestämma att den som anordnar firanden eller demonstrationer måste se till att de inte har fler än åtta deltagare. Den som bryter mot detta kan då tvingas betala så kallat vite till staten.