Nu öppnar Tom Tits Experiment


Tom Tits Experiment hoppas kunna öppna den 30 april. Det är det senaste datumet som vetenskapsmuseet jobbar mot.

– 30 april är det datumet som vi hoppas på. Men vi inväntar regionens inriktningsbeslut på fredag den 9 april för att se om det blir några justeringar, säger vd:n Elin Lydahl till LT.

– Vi måste hela tiden anpassa oss till det pandemiska läget och till de restriktioner som kommer så vi är försiktiga med att kommunicera datum, säger Elin Lydahl.

Vad gör man på Tom Tits Experiment?

På fyra våningsplan och ute i en park (öppen maj-september), finns experiment som passar både barn, tonåringar och vuxna. Experimenten lockar oss att lära oss lite mer om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. Alla experiment provar man själv. Inga förkunskaper behövs och det allra mesta kan alla göra, oavsett ålder. Många sinnen tas i bruk och en hel del experiment upplever man helt enkelt med kroppen. Testa till exempel vad som händer när du svänger dig i Jojon, reglerar vindstyrkan i Stormen eller hissar upp dig själv i Hiss med block!

Event, konferens och förskola

Tom Tits ordnar konferenser och event i egna lokaler och erbjuder olika teambuilding aktiviteter för företag, organisationer och alla andra som vill ha en annorlunda upplevelse.

I Tom Tits egen förskola finns plats för ungefär 60 barn i olika åldrar. Här möter barnen pedagoger och en miljö som stimulerar och stärker det undersökande arbetssättet. 

Fri entré på Tom Tits Experiment med Stockholm Pass
Arkiv

Ett centrum för kunskap och kreativitet

Tom Tits Experiment började med 480 kvadratmeter och en handfull anställda. Under åren har 480 kvadratmeter blivit 15 000. Nu finns här:

  • En utställning i ständig förnyelse
  • Innovativa fortbildningar för kreativa och nyfikna pedagoger
  • Event som triggar sammanhållningen
  • Konferenslokaler
  • Ett café där det ekologiska har en självklar plats
  • Förskola
  • Landets första utomhuspark med experiment
  • Makerspace
TomTits - Medelhavskeramik.se | Sveriges webbutik för kvalitetskrukor

Kan man heta Tom Tit?

Det lite knasiga namnet Tom Tit kommer från en fiktiv karaktär i den franska vetenskapstidningen L’Illustration från slutet av 1800-talet. I tidningen visade Tom Tit en massa experiment och uppmanade läsarna att prova olika roliga saker kopplat till vetenskap. Ungefär som vi gör på Tom Tits Experiment!