Glad alla ❤️ dag!

Vi på Telgenytt önskar er Glad alla hjärtans dag.

Vad är Alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag är en vanlig benämning i Sverige på Valentindagen, den 14 februari.

Den kan i sin moderna form i Sverige härledas från amerikansk sed, men har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sank -Valentin under medeltiden i Frankrike och England och i en vårfest med rötter i antiken.

 Den 14 februari kallas också Sankt Valentins dag och vändagen.

BigPinkHeart.jpg

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en senmedeltida helgonlegend ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter – något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

Arabvärlden

Bildresultat för عيد حب سعيد jpg
Glad Alla Hjärtans dag på Arabiska

I en del arabiska länder, till exempel Tunisien, börjar man alltmer fira det som kallas “kärlekens dag”.

Finland

Bildresultat för Hyvää ystävänpäivää Jpg
Glad Alla Hjärtans dag på Finska

I Finland kallas dagen för “vändagen”. Som namnet antyder är denna dag till för att framför allt komma ihåg sina vänner. Dagen har uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern. Följande år upptogs dagen också i den svenskspråkiga almanackan. Innan dess var alla hjärtans dag i Finland känd främst från serietidningar och filmvärlden, även om dagen marknadsfördes för köpmän i kommersiellt syfte redan på 1960-talet. Till en början kallades dagen på svenska också för Valentindagen i direktöversättning från engelskan. År 1991 kunde man således i Finland, förutom finska kort, köpa svenskspråkiga kort med såväl texten ”Valentin”, ”Vändagen” och ”Alla hjärtans dag”.

Postverket förespråkade tidigt att sända kort till sina vänner. I början av 2000-talet kulminerade den nya traditionen då upp till 5 miljoner kort skickades med anledning av vändagen.  Därefter började småningom postgången avta och de digitala hälsningarna på webben att dominera.

Vändagsbakelser, middagar och blommor hör dagen till.

På alla hjärtans dag uppmuntrar bland annat Finlands Röda Kors människor att delta i frivilligt vänarbete.

Sverige

Bildresultat för glad alla hjärtans dag  jpg

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, efter att det av kommersiella skäl lanserades och möjligen också utifrån amerikansk kulturell påverkan. Nordiska Kompaniet försökte 1956 lansera dåvarande Skottdagen, den 24 februari, som “Alla Hjärtans Dag”, då kvinnor skulle ge en present till mannen som hon älskade. Skottdagen var enligt tradition den dag då kvinnor fick uppvakta män. Året därpå flyttade NK “Alla Hjärtans Dag” till Valentindagen, utifrån amerikansk tradition. Samma år hoppade Sveriges blomsterbransch på detta försäljningsknep och försökte introducera “Valentines day”. Först 1985 markerades dagen offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet tog firandet fart, inte minst i skolorna.

Det har blivit en dag då man uttrycker kärlek till personer man älskar, särskilt en kärlekspartner, nära vänner och hemliga förälskelser. Det kan ske med fina ord, uppvaktning och gåvor. Enligt en rapport, som Svensk Handel publicerade 2017 och som är sammanställd av enkätsvar från omkring 1 000 tillfrågade svenskar i åldern 18–80 år i januari 2016, var det 48 procent som planerade att uppmärksamma alla hjärtans dag. Enligt 2012 års undersökning var blommor vanligast att ge som gåva (17 procent), tätt följt av att bjuda den man tyckte om på middag (16 procent). Det var mindre vanligt med kläder (2 procent) och böcker (1 procent) som alla hjärtans dag-gåva. Middag var den populäraste gåvan att få denna dag (36 procent), medan kläder (3 procent) och geléhjärtan (2 procent) var minst önskvärda i undersökningen.

På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige (läst 2012). Framförallt efterfrågas mörkröda rosor. Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor då.

Lämna ett svar