Nytt biljettsystem på SL bussar

Region Stockholm fortsätter att utveckla digitaliseringen inom kollektivtrafiken och utvecklar ett nytt, modernt, och användarvänligt biljettsystem som gör det enklare att resa i SL-trafiken. Bland annat kommer du att kunna resa genom att blippa ditt betalkort i spärren och på bussen, utan att i förväg behöva köpa en biljett.

Coronapandemin har lett till ett miljardtapp i biljettpengar för SL, som nu vill bromsa tappet genom att kräva app-köp på bussar. Även för den som har pengar i sin reskassa.

Detta har gjort att det inte går att betala ombord på bussarna med den reskassa man har på sitt Access-kort

Det nuvarande biljettsystemet Access ersätts på sikt av ett modernt och flexibelt system som ger möjligheter till nya biljettbärare och säljkanaler. Till att börja med blir betalkortet ny biljettbärare. Samtidigt kommer möjligheten att resa med SL-kort, mobil och övriga biljetter att finnas kvar.

Syftet är att i takt med samhällets tekniska utveckling ökar resenärernas krav på enkla lösningar för information om, och köp av biljetter. Därför ska Access-systemet successivt ersättas med nästa generations biljettsystem, rapporterar Region Stockholm

– Det är inte vår avsikt att krångla till det för våra resenärer. Samtidigt är det ett mycket allvarligt läge. Vi måste säkra intäkterna för att inte behöva dra ner på trafiken, samtidigt som vi måste skydda våra bussförare, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg, i ett pressmeddelande.

Men från och med den 28 oktober 2020 är det inte längre tillåtet. Alla som reser med buss måste då kunna visa en betald resa och kan man inte blippa får man köpa via app.

Vem påverkas och tidplan

För dig som resenär kommer det successivt att erbjudas nya och förändrade sätt att köpa, betala och blippa din biljett. För våra försäljningsombud och trafikentreprenörer kommer utrustningen att bytas ut. Det nya biljettsystemet utvecklas stegvis och har helt ersatt dagens biljettsystem 2023, rapporterar Region Stockholm.

Lämna ett svar